Kupa tedavisi (Hacamat), kökeni Eski Mısır, Çin ve Orta Doğu kültürlerine dayanan tamamlayıcı bir tedavi yöntemidir.

Kupa tedavisinin etkinliğine ilişkin daha sıradan açıklama, negatif basıncın özellikle bu bölgedeki kan dolaşımını teşvik etmesidir. Bu, metabolizmayı ve lenf akışını uyarabilir. Geleneksel Çin Tıbbı (TCM), belirli refleks bölgelerini uyararak organlar üzerinde olumlu bir etki yaratmayı da amaçlar.

Kupa Uygulamaları

Kuru Kupa: Cilde sadece vakum yaparak uygulama gerçekleştirilir ve kan alınması söz konusu değildir. Bu bağlamda kesikler uygulanmaz. Bölgesel artırılan dolaşım ile hastalık yapan etkenlerin kan dolaşımına katılmasını ve bedenden doğal yollar ile uzaklaşmasını sağlar. Bu yöntem daha çok Çin tıbbının bir parçası olarak uygulanmaktadır.

Yaş Kupa (Hacamat): Cilde vakum ve ince yüzeysel kesikler atılarak, bölgesel dolaşımın artırılmasını ve hastalık tetikleyici etkenlerin kan ile dışarı alınmasını sağlar. Hekim tarafından belirlenen akupunktur noktalarına ve meridyen hattı üzerine uygulama yapıldığı gibi, özelikle sırt bölgesine işlem yapılabilmektedir.

Vücuttaki Genel Etkileri

-Vakumlanan cilt bölgesinde kan akımının artması
-Birikmiş olan ağır metal, toksin atılımı
-İç organlar refleks yollu üzerinden ciltteki bazı noktalar/alanlar ile bağlantılıdır, dolayısıyla aynı zamanda organlarda da regülasyon sağlanmaktadır.
-Kaslarda da bulunan stazi çözer ve lenfatik drenaj sistemini uyarır ve düzenler.
-Vakum nedeniyle basınç artışı ve ince kesikler sinir sistemi üzerinden, bazı kimyasal maddeler salgılayarak (endorfin, enkefalin, nitrit asit, serotonin-trombosit) ağrı kesici, kan damar açıcı etkiler barındırır.

Hacamat Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

-Koruyucu hekimlik dahilinde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi
-Kas iskelet sistemi rahatsızlıklarında: Baş ağrısı, boyun ağrısı, omuz ağrısı, bel ağrısı, fıtık, osteoartrit, romatizma
-Hormonal düzensizliklerde
-Ruhsal gerginlik, bunalım
-Kronik yorgunluk, halsizlik
-Hipertansiyon

Kimlere Hacamat Uygulaması Yapılmaz?

-Gebelikte
-Adet dönemi (Menstrüasyon)
-Kalp yetmezliği (Dekompanse kalp hastalığı)
-Kan sulandırıcı ilaç kullanımı (antiagregant kullanımı)
-Kan pıhtılaşma bozukluğu, kanama öyküsü
-Kansızlık-anemi
-Metastatik kanser
-Derin ven trombosu

Hacamat Hakkında Genel Bilgi

Hacamat genellikle akupunktur noktalarının olduğu yerlerde yapılır. Her iki yaklaşım da belirgin noktalarda serbest bir enerji akışının uyarılabileceğini varsayar.
Bilmekte fayda var: kanlı ve kansız hacamat
Kuru hacamat (ayrıca: kansız hacamat), başka bir hacamat yöntemi olan kanlı hacamattan ayırt etmek için “kuru” olarak adlandırılır.
İPUCU: Hijyene dikkat edin.
Kanlı hacamat açık bir yara ile çalışır. Yöntemin kesinlikle hijyenik koşullarda yapıldığından emin olun. Öncesinde ve sonrasında kapsamlı bir dezenfeksiyonun yanı sıra uygun ek eğitim almış bir hekim tarafından uygulanması önerilir.